Кулата Arboricole вписва земеделието в градските сгради

Vincent Callebaut Architectures – студиото, известно със своите зелени проекти за смарт-сгради с интегрирани източници на възобновяема енергия и много зеленина – официално представи „Arboricole“ – нова „биофилна“ сграда, която вписва селското стопанство в градския пейзаж. Обитателите на сградата могат да отглеждат хранителни култури по собствените си тераси. Извитата, криволичеща конструкция на сградата намалява турбуленцията и увеличава комфорта за растителността в тези високи градини.

Arboricole има за задача да отговори на един жизненоважен въпрос: как да адаптираме нашите европейски исторически градове към изменението на климата и произтичащите явления като наводнения, силни дъждове и топлинни вълни? За да се подпомогне борбата с тези събития, сградата е покрита с ендемични растения от региона на Лоара, които действат като „гъба“, ограничавайки въглеродния й отпечатък, събирайки дъждовна вода и оптимизирайки качеството на живот на жителите.

Бял туфов камък покрива вълнообразната фасада на сградата. Архитектите са вдъхновени от от селското стопанство в горите Ангевин, чиито надиплени плата създават красив визуален ефект, грабващ окото.

Проектирана за кръстовището на булевардите Айро и Кай Гамбета в Анжер, Франция, сградата постепенно се издига до 35 метра височина и осигурява максимум слънчевата светлина за всяка тераса.

Перфорирани с микро-дупки алуминиеви плочи служат като фалшиви акустични тавани за балконите, като поглъщат шумовото замърсяване, излъчвано от автомобилния трафик, и показват живота на растенията, изкачващи се по вертикалните градини на Arboricole. Самите растения – 20 000 ниски треви, храсти и дървета – могат да абсорбират до 50 тона CO2 от атмосферата на Анжер всяка година.

Графика: Vincent Callebaut Architectures

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*