Нова нано-дървесна изолация е екологична и ултра-ефективна

Учени са създали нов изолационен материал от дърво, който е екологичен и в същото време много по-ефективен от добре познатия стиропор. Техният материал, наречен “нано-дървесина”, е много здрав и може да се изработва на тънки и гъвкави пластове или блокове. Разработката е дело на учени от Университета на Мериленд, Университета Боулдър в Колорадо и Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция.

Изследователският екип е създал нано-дървесината, като извлякъл лигнина – вещество в дървесината, което я държи твърда и кафява. Те също така извлекли някои “къси влакнини” от дървесината, които се преплитат с целулозните влакна, съставлявайки основната структура на дървесината. “Подравнени, целулозните влакна след това се свързват помежду си и водят до висока механична якост”.

Когато екипът се опитал да смачка нано-дървесината, учените установили, че материалът е 20 пъти по-як от топлоизолационните материали като стиропор или аерогел. Когато тествали колко добре изолира нанно-дървесината, те открили, че изолира с 10 градуса повече топлина, отколкото лидерът и носител на световния рекорд по излоационни свойства – силициевия аерогел. И докато повечето други изолатори могат да предизвикат раздразнение на белодробните тъкани или да провокират алергични реакции, то, според учените от Мериленд, влакната нанодървесина не причиняват подобни проблеми.

“Това може да изолира по-добре, отколкото повечето други термоизолатори, включително стиропорa,” казва Тиан Ли, студент в Университета в Мериленд. “Изключително обещаващ е и може да бъде използван като енергийно ефективен строителен материал”.

Списанието Science Advances публикува изследването по-рано този месец.

Inventwood- компания, формирана от изследователската при университета – ще се заеме с комерсиализацията на изолацията от нано-дървесина. Тя ще бъде ръководена от проф. Лиангбинг Ху. Сред технологиите, по които фирмата ще работи, са още “прозрачно дърво” и прозрачна хартия.

Изображения: Университет в Мериленд

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*