„Зеленият“ водород може да помогне на Швеция да премине към 100% ВЕИ до 2040 г.

възобновяема енергия

Все повече бизнеси и научно-изследователски организации в Швеция навлизат в работата по изследователски проект, който разглежда потенциала за използване на водород за съхранение на излишната електроенергия от възобновяеми източници. Той очертава възможност страната да премине към 100% ВЕИ до 2040 г.

AkzoNobel Specialty Chemicals (ASC), дъщерно дружество на холандския производител на бои и покрития AkzoNobel, се присъедини към схемата, в която вече работят шведските изследователски институти RISE, горското стопанство Зьодра и фирмата за опаковъчни материали BillerudKorsnäs, с подкрепата на Шведската енергийна агенция.

Схемата проучва потенциала за преобразуване на електроенергията от възобновяеми източници в „зелен“ водород или така наречените „електро-горива“ – синтетични горива на базата на електричество, вода и CO2, които могат да формират основата на суровина за производството на химикали.

Целта на проекта е да помогне на Швеция да съкрати срока, в който ще постигне пълен преход към възобновяеми източници на електроенергия – до 2040 г. Това ще стане чрез разработване на технологии, които да помогнат на страната да изглади пиковете и спадовете в производството на чиста енергия, като същевременно осигури екологични производствени материали.

„Интересът към водорода за енергийни цели, както и приложението му в производствената индустрия, нарасна през последните няколко години“, обяснява Анна-Карин Янаш, мениджър в RISE. „Като държавен изследователски институт RISE има за цел да осигури международната конкурентоспособност на шведската бизнес-общност, като същевременно допринася за устойчивостта на обществото. Този проект е добър пример за това как работим като иновационен партньор с индустрията“.

През септември AkzoNobel заяви, че всичките й бои в Дания ще се произвеждат само чрез екологично електричество като част от плана й да стане 100% ВЕИ-захранван производител до 2050 г. Но като основен потребител на електроенергия компанията също така се стреми да ускори развитието на технологиите за мрежова стабилност. Те се считат за жизненоважни, за да стане възможно широкото разпространение на възобновяеми енергийни източници в националните енергийни мрежи.

Целта на фирмата е да достигне производство на 3 000 тона „зелен“ водород годишно. „Възобновяемата енергия и биологичните и рециклираните суровини ни позволяват да намалим допълнително екологичния си отпечатък и да отговорим на потребностите на клиентите за по-устойчиви продукти“, каза Ема Риндстрьом, мениджър по устойчивостта за целулозните и химическите продукти в AkzoNobel Specialty Chemicals.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*