CO2 емисиите от енергийния сектор с ръст за първи път от 3 години

Емисиите на парникови газове от глобалната енергийна индустрия са се повишили с 1,4% през 2017 г. Това е първото им покачване от три години насам. Данните бяха публикувани от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

МАЕ съобщи, че ръстът на емисиите се дължи на глобалното нарастване на търсенето на енергия с 2,1% през миналата година – повече от два пъти в сравнение с темпа от 2016 г. – което се дължи на силния икономически растеж в бързо развиващите се икономики като Китай и Индия.

Около 70% от нарастването на търсенето на енергия е посрещнато от изкопаеми горива – петрол, въглища и природен газ. В същото време подобренията в енергийната ефективност са се забавили от 2,3% годишно през последните три години до 1,7% през миналата година. В резултат, глобалният енергиен сектор се е отклонил от тригодишната тенденция на „плоски“ емисии в цялата индустрия.

Новините са сериозен удар за глобалните усилия в областта на климата след няколко години, в които имаше надежда, че глобалните емисии са достигнали своя връх и ще започнат да намаляват.

Mакар че възобновяемите енергийни източници са направили „впечатляващи крачки“ напред през последните 12 месеца, усилията за справяне с глобалното затопляне трябва да бъдат ускорени, коментира Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*