Манчестър: без пластмаса и въглеродно неутрален

Кметът на Манчестър Анди Бърнам разкри редица нови екологични цели, които биха могли да затвърдят позицията на региона като един от водещите в света зелени градове и средища на чистите технологии.

Ангажименът предвижда „Големият Манчестър“ да постигне статут „въглеродно неутрален“ най-късно до 2040 г. Кметството потвърди и редица нови цели за зелените сгради, пластмасовите отпадъци и транспорта.

Група от 43 туристически предприятия от целия регион, водена от бившия футболист и собственик на хотел Гари Невил, стартира нова кампания „Без пластмаса“. Тя обещава групата да работи с бизнеса и обществеността, за да сложи край на използването на пластмаси за еднократна употреба в срок до 2020 г.

Бърнъм даде знак, че подкрепя кампанията. Той обяви намеренията си да създаде консорциум, който да позволи на по-малките фирми да купуват материали за многократна употреба на едро.

„Хората са ужасени от това колко замърсени са нашите океани и реки от пластмасовите отпадъци“, каза Бърнъм. „И това не се случва само на другия край на света. Миналата седмица чухме, че реките в региона са едни от най-замърсените. Не можем просто да продължим както обикновено – време е за действие“.

Кметът също така потвърди плановете си градът да се сдобие с автопарк с нулеви емисии и да инвестира 50 млн. лири през следващите три години в нови велоалеи и пътеки.

Градската управа ще се ангажира и с изграждане на зелени сгради. Една от водещите идеи е за нова програма за саниране и предложение за включване на нова цел – за нулевовъглеродни домове и сгради – в пространствената рамка на Гранд Манчестър, която в момента е на обсъждане.

Самите власти в Манчестър трябва да обитават само енергийно ефективни сгради, смята кметът. На база на чуждестранния опит той и колегите му са преценили, че това може да доведе до значителни подобрения на ефективността в сектора на недвижимите имоти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*