Екстремно време предстои по цял свят през цялата 2018 г.

Рекордни жеги и горещи вълни в Австралия, необичайно топло време в Арктика и жесток недостиг на вода в Кейптаун – това са само част от климатичните екстреми, с които започна 2018 г., съобщи ООН в четвъртък. Прогнозата е, че подобни явления ще продължат през цялата година.

Атлантическите урагани и мусонните наводнения в Индия допринесоха за превръщането на 2017 г. в най-скъпата година в историята на тежките климатични и климатични събития, отбелязва Световната метеорологична организация (СМО) в годишния си доклад за световния климат. „Началото на 2018 г. е такова, какъвто бе краят на 2017 – с екстремни климатични условия, които костват човешки животи и унищожават поминъка“, пише в доклада генералният секретар на СМО Петер Таалас.

Проучването потвърждава предварителната констатация, че 2016 г. е най-топлата година в историята, откакто се водят регистри, а 2017 г. и 2015 г. „спорят“ за второто място. И трите потвърждават тенденцията на затопляне, виновник за която са парниковите емисии от дейността на човека.

Необичайно високите температури в Арктика през 2018 г. са в контраст с лютите зимни бури в Европа и Северна Америка, подчерта Талаас. От началото на 2018 г. пък „Австралия и Аржентина претърпяха екстремни топлинни вълни, докато сушата продължи в Кения и Сомалия, а южноафриканският град Кейптаун се бори с острия недостиг на вода“, каза той.

СМО заяви, че нивата на въглероден диоксид са над 400 части на милион в атмосферата – далеч над естествените вариации през последните 800 000 години. Организацията подкрепя основните научни открития, които дейността на човечеството е причината.

Въглеродният диоксид „ще остане над това ниво през времето на следващите поколения, обещавайки на планета по-топло бъдеще, с повече екстремни климатични и водни екстреми,“ каза Талас.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*