Въглищните ни ТЕЦ-ове с номинация за антинаграда

„Грийнпийс“ – България обяви, че номинира 19 въгледобивни и енергийни компании за „Европейските награди за субсидии за изкопаеми горива“. Предприятията, собственост на тези фирми, са международно признати за сериозни замърсители на околната среда, но въпреки това поучават сеиозна подкрепа от държавата, уточниха от природозащитното сдружение. Антинаградите изобличават именно подобни противообществени практики, а победителите се избират с онлайн гласуване до края на март.

„19-те компании, свързани с енергийния предприемач Христо Ковачки, развиват дейност във въгледобивния сектор и производството на топло- и електроенергия. Те бяха обект на разследване на „Грийнпийс“ – България, публикувано по-рано тази година. Тези фирми са сериозно задлъжнели и са натрупали близо 400 млн. лева загуби, а неизплатените от тях данъци, заплати и осигуровки възлизат на над 230 млн. лева. Случаите на работници, които протестират срещу изключително опасните условия и липсващите заплати, са се превърнали в нормално явление за мрежата. Общо за въгледобивния сектор между 2007 г. и първата половина на 2017 г. Националният осигурителен институт е регистрирал 693 наранявания, свързани с работния процес, 23 смъртни случая и 17 случая на трайно осакатяване. Eнергийните централи, които са собственост на мрежата, са сред най-големите замърсители в Европейския съюз, според данни на Европейската агенция по околна среда. Оценката показва още, че сумарните разходи за покриване вредите от това замърсяване възлизат на между 664 млн. и 2 млрд. евро“.

В същото време въглищните дружества получават от държавата субсидирана цена на електроенергията, тъй като заедно с нея произвеждат и топлинна енергия. Така гражадните едновременно плащат скъп ток и скъпо отопление и тровят здравето си и природата си.

„Проведеното от нас разследване и последвалата номинация имат за цел да осветят голяма част от тъмните практики, които поддържат въглищния отрасъл у нас на системи. Това се случва с подкрепата на държавата, която позволява на едни от най-замърсяващите централи да продължат, да работят. Гласувайки за тази антинаграда, помагаме да се привлече повече внимание към проблемите на някои от най-зависимите от въглищата региони в България“, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

Наградите за субсидии за изкопаеми горива се присъждат от Мрежата за действие за климата – Европа (CAN Europe) за случаи, при които с публични средства се поддържат опасни предприятия. Концепцията на наградите е, че всички форми на субсидии за изкопаеми горива (в Европа) са неефективни, вредни за здравето и околната среда и спират прехода към чиста енергийна система. „CAN Europe“ цели с награждаването на тези неетични и зловредни практики да засили общественото внимание към проблема и така той да бъде решен. Това е второ издание на наградите и фокусът отново е изобличаването на двуличните обещания на правителства, институции и фирми за справяне с проблемите на околната среда.

Самите Награди за субсидии за изкопаеми горива са нещо средно между пародийните награди „Златна малинка“ и „Дарвин“. Първите се връчват за изключително лоши постижения в киното (актьорска игра, сценарий, режисура и др.), а вторите – за нелепи начини, по които хора са причинили собствената си смърт.

От: Грийнпис – България

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*