Китай се активизира в тестовете на безпилотни коли

Столицата на Китай даде зелена светлина на технологичния гигант Baidu да тества безпилотни автомобили улиците на града. С това местната власт демонстрира силна подкрепа на този новозараждащ се сектор, въпреки че индустрияа все още е в шок след фаталния инцидент в САЩ. Само преди дни автономна кола на Uber уби пешеходец в Темпе, Аризона.

Ходът на Пекин е важна стъпка в момент, когато Китай иска да засили позицията си в на световната технологична арена, в частност в сферата на автономните превозни средства.

Baidu, известната още като китайската версия на Google, получи разрешение да тества автономните си превозни средства на 33 пътя с обща дължина на около 105 километра в по-малко населените покрайнини на града, твърди компанията. Компанията е местен лидер в разработката на безпилотни превозни средства. В нея са съсредоточени надеждите на Пекин да се конкурира с глобални съперници като Waymo, поделението за автономни коли на Google, и Tesla. Китайският проект за самоуправляеми автомобили се казва Apollo.

„С такава политика на подкрепа ние вярваме, че Пекин ще се превърне в разрастващ се център за индустрията на автономната шофиране“, заяви заместник-председателят на Baidu Жао Ченг. Позитивни отзиви дойдоха и от DiDi Chuxing – водеща китайска фирма за споделени превозни средства.

По-рано този месец Китай издаде лицензи за производители на автомобили, които искаха да тестват автомобили със самостоятелно управление по пътищата на Шанхай, сред които шанхайската SAIC Motor Corp и младата фирма за електромобили NIO.

Снимка: Google

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*