Ледовете на Северния полюс са близо до рекордно ниски нива тази зима

Зимният морски лед в Северния ледовит океан обхващат извънредно малка зона тази година. По-малка обледена зона е имало само веднъж досега, отчитат учените. Размразяването на океана радва корабоплаването, но в дългосрочен план е мрачна тенденция.

Делът на плаващия лед е достигнал годишен максимум от 14,5 милиона квадратни километра на 17 март, което е „една идея“ повече рекордно малкото ниво, измерено през 2017 г., съобщи Националният център за данни за снега и леда в САЩ (NSIDC). Морският лед около Северния полюс замръзва до най-големия си обем обичайно в края на зимата – през март. След това той започва да се размразява, смалявайки се постоянно до достигането на годишния си минимум през септември.

Зимният лед през 2018 г. бе около един милион квадратни километра – приблизително с размера на Египет или Колумбия – и много по-малко от дългосрочния среден максимум, показват данните на NSIDC. Центърът, свързан с Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, е проучил сателитни данни за леда за период от 39 години.

Досега по-голямата част от научния фокус върху свиването на ледовете беше свързан с летния минимум на леда. Сега обаче учените разглеждат зимния максимум и установяват шокиращи данни.

Зимното отстъпление на леда означава, че все по-големи площи от региона на Северния полюс са без лед целогодишно, особено в Баренцово море на север от Русия и Норвегия. Това е благодатно за корабоплаването и за добива на изкопаеми горива. Транспортната компания Teekay например се похвали, че неин танкер, натоварен с втечнен природен газ на терминал в арктическата част на Русия, е пропътувал до Франция през януари 2018 г. – първият кораб, извършил такова зимно пътуване без ледоразбивач.

За климата на планетата обаче новината не е добра. Изследователите подозират, че топлината от Арктика може да развали модела на въздушните течения по цялото земно кълбо. Има тенденция подобно време да изпраща кратки „взривове“ от студен въздух на юг – такива като студения циклон, който връхлетя Европа миналия месец и донесе внезапен студ и сняг в началото на март, или ледения циклон в източната част на САЩ. Метеоролозите вече говорят за „ледена треска“, когато се появят подобни явления. Едно от тях неотдавна достигна чак до топлия щат Флорида, заради което игуаните в щата замръзваха по дърветата.

Промените в климатичните модели могат да се отразят скоро и на покачването на морското равнище, предупреждават учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*