Земята под Западен Тексас пропада „с тревожни темпове“

Местни жители, инфраструктура и петролопроводи – всички те са изложени на опасност заради пропадането и потъването на земята в Западен Тексас – резултат от години на добив на изкопаеми горива. Данните бяха потвърдени от ново проучване на учени от Южния Методистки Университет (SMU). „Този район в Тексас е надупчен като игленик от нефтени кладенци и инжекционни сондажи от 40-те години на миналия век и нашите открития свързват тази дейност с движението на земята“, заяви в изявление на SMU научният ръководител Джин-Уо Ким.

Две големи ями около Уинк, Тексас, изглеждат като да са началото на процеса на пропадане на земята, според Ким и професора геофизик от същия университет – Джон Лу. „Scientific Reports“ публикува тяхното проучване онлайн по-рано този месец. За да направят своите изводи, Ким и Лу са анализирали радарни сателитни изображения, разкриващи значително земно движение на площ от 4000 квадратни мили. На едно място е отчетено пропадане на земята със 102 сантиметра за период от две години и половина. Лу казва, че такова движение на земята не е естествено.

Образни данни и данни за производството на нефтените сондажи от железопътната комисия на Тексас са подсказали на двамата учени каква точно е връзката между движението на земята с нефтодобивната дейност. Инжектирането под налягане на течност в това, което SMU описва като „геологически нестабилни скални образувания“ в района – е основна част от въпросните дейности. Учените са установили, че е налице съответствие между последователността от появата на инжекционни кладенци и пропаданията на земната повърхност.

Извън района, изследван от учените, може да има и още опасности, казват двамата изследователи. „Ние сме почти сигурни, че когато погледнем по-нататък – което и правим всъщност – ще открием, че има и още движение на Земята“. Според университета, регионът е много уязвим към човешките набези в местната геологията.

Движенията на земята, които учените са отчели, са опасност за жителите в региона, за пътищата, железопътните линии, за дигите и язовирите, за нефтените и газовите тръбопроводи – и разбира се са риск от потенциалното замърсяване на подземните води.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*