Ню Йорк готви такса за достъп до центъра

Големият град Ню Йорк скоро може да се сдобие с такса за достъп на автомобилите до централната градска част. Предложението е част от пакет мерки, подготвяни от губернатора Куомо „FixNYC“. Целта на мярката е да намали задръстванията по улиците. Планът все още не е детайлизиран, но като цяло ще изисква шофьорите да плащат, за да използват най-натоварените пътища в града.

Ако планът бъде одобрен, Ню Йорк ще се присъедини към още пет други града в света, които са приложили политика на таксуване на достъпа до централната част. Сред тях са Сингапур, Лондон и Стокхолм.

Налагането на такса за достъп до централните улици често извиква доста противоречиви реакции. Някои виждат това решение като начин за намаляване на чудовищните градски задръствания. Други се гневят. Анализаторите пък посочват, че въвеждането на подобна мярка в Стокхолм, Сингапур и Лондон е имало различен успех и този опит показва, че мярката трябва да е добре обмислена от различни страни.

Според публикации в Times, основната трудност при въвеждането на такса за достъп до центъра е въпросът за комуникирането на мярката към обществеността. Практиката обаче показва, че фокусирането само върху т. нар. ПР е рисковано. Нужно е да се обмислят и други аспекти – географският обхват на мярката, алтернативите, изключенията за определени видове превозни средства и др.

Докато последствията от въвеждането на „такса център“ в Стокхолм са положителни, скоростите на движение и нивата на задръстванията в Сингапур и Лондон са тръгнали в погрешна посока, казват анализаторите. Сингапур дори предприе друга радикална стъпка за намаляване на задръстванията, като ограничи броя на новите регистрации на автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*