30% от къщите в Оман трябва да имат покривни фотоволтаици

Една трета от къщите в Оман трябва да се сдобият с покривни фотоволтаични системи. Така страната трябва да добави около 4 GW нови ВЕИ капацитет до 2030. Агенцията за енергийно регулиране в султаната е ангажирала консултантска компания на име PassivSystems, която да консултира правителството в плана за разкръщането на покривните фотоволтаици.

Планът на енергийната агенция се казва “Sahim Phase 1“ и предвижда инсталирането на фотоволтаични масиви върху 30% от жилищните сгради в Оман през следващите няколко години. Моделът, който ще следва агенциата при изпълнението на плана, предвижда „финансирана собственост“, при което собствениците на жилища ще имат минимално капиталово натоварване и достъп до щедри финансови стимули за инсталиранетона фотоволтаични соларни системи.

Очаква се финансирането на проекта да дойде от различни частни инвеститори, а участието на PassivSystems ще е свързано с предаване на ноу-хау относно управлението на „огромни портфейли от жилищни слънчеви системи“.

Пилотната схема е насочена към инсталирането на 1000 до 3000 фотоволтаични системи, след което проектът ще продължи с покриването на 250 000 жилища в Оман.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*