Shell с план за оттегляне от изкопаемите горива

Royal Dutch Shell представи своя план за пълно оттегляне от това, което до този момент беше в основата на бизнеса на компанията – изкопаемните горива. „Небесният сценарий“ на фирмата е план, който търси да помогне на света да постигне целите, залегнали в Парижкото споразумение за климата. Планът ще изведе хората далеч от петрола, напред към водородния и електрическия транспорт, за да запази глобалното затопляне под границата от 2 градуса, за която повечето учени смятат, че е повратната точка за спасяването на климата.

Звучи странно за петролна компания да предложи оттегляне от изкопаемите горива, но Shell всъщност отдавна се готви за този скок. През октомври миналата година компанията закупи разработчик на зарядни станции за електромобили – NewMotion, а малко след това обяви, че навлиза в електроенергийния бизнес, придобивайки голяма компания за електроенергия и широколентови услуги във Великобритания. Преди година Shell откри първата си станция за зареждане на водородни коли на Острова. От края на 2016 г. англичаните могат да зареждат електромобилите си на станциите на Shell, докато компанията своевременно изкупува „зелени“ фирми. Наред с това тя работи по технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид чрез своите проекти Quest и Gorgon.

„Небесният сценарий“ на Shell описва начина, по който светът може да загърби петрола и да премине към други технологии до 2070 г. Планът предлага отговор на нарастващите глобални енергийни нужди чрез преход към чиста електроенергия – като слънчевата и вятърната енергия, замяна на превозните средства с ДВГ с електрически такива, както и съсредоточаване върху „горива“ като водорода.

„Трансформациите в енергийните и природните системи изискват съвместно действие в областта на политиките за климата и разгръщането на разтърсващи нови технологии в масов мащаб в рамките на политиките на правителствата, които силно стимулират инвестициите и иновациите“, заявиха от компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*