Изграждат най-голямата соларна ферма в света: 200 GW

Фондът „Vision” на SoftBank Group Corp ще инвестира в компания за производство на слънчева енергия в Саудитска Арабия, която ще създаде най-голямата ферма за производство на слънчева енергия в света.

Очаква се проектът да има капацитет до 200 гигавата (GW) до 2030 г., каза изпълнителният директор на Softbank Масайоши Сон пред репортери в Ню Йорк.

Началната фаза на проекта е за 7.2 GW слънчева мощност и ще струва 5 милиарда долара, като 1 милиард долара идват от фонда „Vision“, а останалата част – от проектно финансиране.

Общата окончателна инвестиция 200-гигаватовата генерация, включително слънчевите панели, съхранението на енргия в батерии и производственото съоръжение за панели в Саудитска Арабия, в крайна сметка ще достигне около 200 млрд. долара.

Миналата година SoftBank обяви, че е натрупала 93 млрд. долара за фонда „Vision“, най-големият фонд за дялово инвестиране в света. Сред неговите поддръжници са фонд за държавно имущество на Саудитска Арабия, Apple и Foxconn.

Въпреки че е една от най-слънчевите страни в света, Саудитска Арабия не генерира съществено количество електроенергия слънцето.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*