EDF ще инвестира 8 милиарда евро в системи за съхранение на енергия

Френска енергийна компания EDF се е амбицирала да се превърне в лидер на европейския пазар за съхранение на енергия и ще инвестира 8 млрд. евро в технологии за съхранение на енергия до 2035 г.

Инвестиционните планове, обявени вчера, ще помогнат на EDF да разработи 10 GW допълнителен капацитет за съхранение по целия свят до 2035 г. в допълнение към петте гигавата, които вече функционират.

Жилищните инсталации във Франция и в останалата част от Европа ще бъдат приоритет, каза EDF. Наред с това сред приоритетите ще е и разширяването на дейността на корпорацията в Африка.

„Технологиите за съхранение на електроенергия имат потенциал да променят радикално енергийния сектор“, каза изпълнителният директор Жан-Бернар Леви.

EDF заяви, че ще даде тласък и на научно-изследователската работа в областта на системите за съхранение на енергия с вложения в размер на 70 милиона евро до 2020 г. Наред с това фирмата ще разпредели 15 млн. евро инвестиции чрез иновационното си поделение EDF Nouveaux Business, инвестирайки в проекти, свързани със съхранението и интелигентните мрежи.

Тази стъпка следва новината от декември, че EDF ще инвестира около 25 млрд. евро в слънчева енергия между 2020 г. и 2035 г., осигурявайки около 30 GW нови енергийни мощности.

Всичко това, взето заедно, е ясен знак, че дружеството, чието име се асоциира предимно с изграждането на големи ядрени централи, активно диверсифицира портфолиото си с възобновяеми енергийни източници и интелигентни технологии, докато основният й пазар – Франция – се готви да пенсионира около една трета от ядрения си капацитет до 2025 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*