60 хил. лондончани с колективен съдебен иск срещу Volkswagen

Лондонски съд е дал зелена светлина за започването на съдебен процес срещу Volkswagen на база колективен иск от около 60 000 собственици на английски автомобили заради скандала „дизелгейт“. Адвокати от „Slater and Gordon“ и от „Leigh Day“ заявиха, че са поели делото, което ще е най-голямото в английската юридическа практика досега.

Според Volkswagen, около 11 милиона автомобила в световен мащаб са оборудвани със софтуер, предназначен да мами тестовете за вредни емисии на дизеловите автомобили на компанията. . Във Великобритания от това са засегнати около 1,2 милиона автомобила от марките VW, Audi, Skoda и SEAT.

Английските адвокати са внесли редица обвинения, включително това, че производителят е измамил шофьорите, че „мамещите устройства“ – софтуерът за манипулиране на работата на двигателя с цел маскиране на нивата на замърсяване – нарушава правилата на ЕС, както и че софтуерът на VW е причинил други проблеми с автомобилите, а водачите са платили завишена цена за превозните средства.

Германската компания отрече обвиненията и заяви, че ще се защитава агресивно. Тя казва, че не е нарушила английските закони, че шофьорите не са загубили нищо и че съдебната процедура е „преждевременна и неоснователна“.

Съдебният иск за така наречената заповед за групово съдебно производство (ГСП), ключова стъпка в съдебния процес, се очаква да бъде финализирана след Великденската ваканция, заяви говорителка на една от адвокатските кантори. Първото досъдебно заседание се очаква в началото на 2019 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*