Плаващи слънчеви панели помагат на Малдивите да се отърват от дизела

Тропическите острови са красива гледка на блеснали пясъци и кристално чисти води, ала техните енергийни източници са всичко друго, но не и чисти. Мого от красивите курорти на Малдивите разчитат на дизеловото гориво, за да добиват ток. Swimsol, австрийска компания за слънчеви системи, се е заела да промени това. Тя инсталира плаващи соларни системи, които да генерират електричество за островите.

Малдивите се радват на изобилно слънце, но площта им е оскъдна. Повечето сгради пък са с леки конструкции, които не могат да понесат натоварване. Затова от Swimsol с решили да поставят соларните панели във водата. За целта се създава рамка от алуминиева сплав, оято е специално разработена за море – попзволява на вълните да преминават лесно. Системата, за която компанията твърди, че има живот 30 или повече години, може да издържи на вълни с височина 1,8 метра и ветрове със скорост до 120 км/ч. Всяка платформа, която е около 13,8 на 13,8 метра, може да захранва около 25 домакинства. Swimsol казва, че системите се сглобяват подобно на мебели от ИКЕА и трима души могат да изградят една платформа близо до някой плаж само за един ден – без да са необходими тежки машини или заваряване.

Слънчевите панели, плаващи по морето, са и по-продуктивни от тези на сушата – благодарение на охлаждащия ефект на водата. „Измерихме температурната разлика между слънчевите панели на покрив и на плаваща конструкция, монтирани много близо едни до други, на разстояние 200 метра. По обяд бяхме свидетели на температурна разлика от 20 градуса“, казва основателят и управляващия директор на компанията Мартин Пучек. Това означава, че от плаващите панели могат да се добият 10% повече енергия.

Що се касае до въпроса дали плаващите соларни панели засягат морския живот, от Swimsol са много внимателни. Очевидно този род съоръжения трябва да се държат далеч от кораловите рифове, които се нуждаят от слънчева светлина. За щастие има плитки вода с пясъчни дъна, където соларните системи могат да се инсталират. „Що се отнася до рибите, те наистина харесват това. Те обичат сянката и местата, където могат да се скрият. Цялото нещо служи като кът за събиране на рибите – термин за плаващи платформи, които нямат друга цел освен това да привличат риба. Е, за нашите слънчеви платформи това е страничен ефект“, казва Пучек.

Снимки: Swimsol

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*