Най-голямата вятърна ферма в САЩ може да е в ръцете на гражданите

Една от най-големите електроразпределителни компании в САЩ – American Electric Power (AEP) – планира да построи 2GW вятърна електроцентрала, която да е собственост на самите свои потребители. Проектът на име „Wind Catcher Energy Connection“ ще коства 4,5 млрд. долара и ще обслужва жителите на четири щата.

Хората в Оклахома, Арканзас, Тексас и Луизиана биха могли да получат енергия от масивната вятърна ферма на AEP, която ще се простира над окръг Оклахома. Според Bloobmerg обаче е налице спор относно проекта: AEP се надява да получи предварителни гаранции от регулаторите, че потребителите ще платят сметката.

Критиците на проекта казват, че това е опасно решение: потребителите биха могли да се разочароват много, ако проектът пропадне. Административен съдия от Оклахома посъветва регулаторите през февруари да отхвърлят искането за одобрение на проекта. Анализаторът в областта на вятърната енергия в Bloomberg New Energy Finance Алекс Морган каза, че ветроенергийната индустрия, която се надява да расте по този модел, би могла да понесе тежък удар, ако AEP се провали.

Уеб сайтът на Wind Catcher гласи, че се очаква фермата „да донесе около 300 милиона долара на местните общности в рамките на целия жизнен цикъл на проекта и да осигури икономии от 7 милиарда долара за период от 25 години“. Прогнозата е, че проектът ще „подпомогне“ приблизително 4000 преки и 4400 косвени работни места годишно по време на строителството и 80 постоянни работни места след започване на работа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*