Въглищното лоби не успя да спъне възобновяемата енергия в ЮАР

Изглежда здравият разум е надделял в Южна Африка, след като Върховният съд на Северен Готенг се произнесе срещу опита на въглищната индустрия да блокира подписването на 27 споразумения за изкупуване на възобновяема енергия.

Според различни източници, Върховният съд на Северен Готенг в Претория се е произнесъл срещу жалбата, подадена от Националния съюз на металурзите в Южна Африка (NUMSA) и Transform RSA NPC, внесена по-рано този месец. Това беше последният опит на въглищния сектор да попречи на подписването на 27-те споразумения за закупуване на енергия от възобновяеми източници.

На 9 март министърът на енергетиката в Южна Африка Джеф Радебе обяви, че всичките 27 споразумения за закупуване на електроенергия ще бъдат подписани на 13 март. С това трябваше да се сложи край на тригодишна сага с отлагане на споразуменията.

Решението му обаче бе спънато, след като двата съюза, представляващи интересите на въглищния сектор, подадоха неотложна жалба в последния момент. Те заявиха, че подписването на договорите „ще доведе до затваряне на електроцентралите, работещи с въглища, и ще се окаже, че най-малко 30 хиляди семейства от работнически клас ще пострадат поради загуба на работни места“. Те също така посочиха като причина евентуално „драстично“ поскъпване на електроенергията.

Според различни метни източници обаче жаблата е била отхвърлена от съда.

„Огромният икономически, социален и екологичен принос, който може да бъде направен от ВЕИ индустрията на Южна Африка, сега може да бъде отключен,“ коментира в своя акаунт в Twitter Южноафриканската асоциация за вятърна енергия SAWEA.

Предполага се, че подписването на договорите ще даде положителен тласък на ВЕИ индустрията в Южна Африка, която бе замразена през последните три години.

Министър Радебе прогнозира инвестиции от 56 милиарда ранда (около 4,7 милиарда долара) в частния сектор през следващите две до три години и създаването на 61 600 нови работни места.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*