Предлагат забрана за найлоновите торбички в Бургас

Да се забранят продажбата и използването на масово употребяваните тънки найлонови торбички в Бургас е предложила варненката Гълъбина Трифонова, която е написала дълго писмо до Общинския съвет на Бургас. Черно море е едно от най-силно замърсените с микропластмаса, според еко-организацията Greenpeace, посочва варненката в мотивите си, цитирана от e-Burgas.com.

„Човешката намеса е наложителна, имаме нужда от спешни мерки за справяне с проблема, не само на общинско, но и национално ниво. Бургас, един от големите черноморски градове, трябва да поеме инициатива за справяне със замърсяването. Това може да стане с въвеждане на забрана за продажба и използване на масово употребяваните тънки найлонови торбички, като бъдат заменени с хартиени или биоразградими такива,“ пише Гълъбина Трифонова.

Алтернативно, найлоновите торбички биха могли да се таксуват по начин, който насърчава потребителите да потърсят по-устойчиво решение, предлага жената. Според нея, ако крайният потребител плаща за торбата, това ще намали потреблението, а гражданите ще започнат по-често да носят свои собствени чанти за многократна употреба – например платнени.

В момента по закон полиетиленовите пликове с дръжки се плащат, но малките торбички, в които се слагат плодове, зеленчуци или други дребни стоки, не се следят по никакъв начин.

Предложението ще бъде разгледано от Постоянната комисия по Опазване на околната среда, земеделие и храни, пише e-Burgas.com.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*