Градят слънчева топлофикация на покрива на света

Слънчева топлоснабдителна мрежа ще бъде изградена в окръг Лангкази в Тибет. Местното правителство е подписало договор с китайско-датско съвместно предприятие Arcon-Sunmark Large-Scale Solar Systems. Системата трябва да осигурява слънчево централно отопление за площ от 82 600 квадратни метра и да посреща 90% от годишното потребление на топлинна енергия в Лангкази – градчето, което споделя името си с окръга.

Системата, която по план трябва да бъде завършена до ноември, ще се състои от колекторно поле с площ 22 000 кв. м., 15 000 кв. м. Сезонен буфер за съхранение на топлината и електрически бойлер 3 MW.

Спонсор на пилотния проект е централното правителство на Китай.

„Тибет има двойно повече слънчево греене в сравнение с повечето централноевропейски градове и се радва на сходни нива на слънчева светлина всеки месец“, каза заместник-председателят на Sunrain Group Джиао Кингтай относно соларния потенциал на региона. При средни температури под нулата в северен и около 8°C в южен Тибет в региона има голямо търсене за отопление през цялата година.

Окръг Лангкази, който е заобиколен от високи планини от всички страни, се намира в югоизточната част на Тибет, средно на 4 500 метра над морското равнище. Тук точката на кипене на водата е само 85 градуса. Това е голямо предизвикателство за всеки, който проектира топлофикационни системи. Кингтай казва, че предимството на града е липсата на отоплително оборудване в сградния фонд. Това означава, че отоплителните системи могат да бъдат проектирани „от нула“, така че да могат да работят с доста ниска температура на захранване – от порядъка на 70°C.

Слънчевата топлофикация е част от по-голям проект за разработване на възобновяема енергия за отопление в Тибет. В повече от 20 от градовете на региона са проведени проучвания за осъществимост и местното правителство на Тибет е одобрило финансиране за пет от тях.

Инвстицията за проекта в Лангкази ще е 122 милиона ренминби (19,26 милиона щатски долара) включително изграждането на сезонния буфер, колекторното поле и топлофикационната мрежа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*