Френски експерт: Не градете еко-електроцентрали, ако нямате топлоизолации

Ален Лиебар

Няма смисъл българите да изграждат десетки фотоволтаични и вятърни електроцентрали, ако не са положили изолация на домовете си. Разумното използване на енергията от домакинствата може да се реализира с три важни стъпки и те си имат определена последователност. Ако тя не се спазва, ефектът от „зелената“ енергия ще е обратен на очакваното. Това подчерта Ален Лиебар, председател на Обсерваторията за възобновяеми енергии, който снощи изнесе лекция на тема “Енергията на утрешния ден: какво място предстои да заемат възобновяемите енергии?” в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

Разумното използване на енергията се реализира чрез три важни стъпки, посочи Лиебар. Първата от тях е домовете да се топлоизолират. Полагането на изолация е важно, за да може топлинната енергия, която ползваме в домовете си, да не „бяга“ от къщите. Дом без изолация е като сито – от него топлината „изтича“ от всички страни, заяви френският експерт.

Втората стъпка е свързана с намаляването на консумацията на енергия. Това е свързано с използването на уреди с ниска консумация, енергоспестяващо осветление и др., както и максимално ефективно и многостранно използване на всяка калория.

Третата стъпка е изграждането в страната на нови производствени мощности, които да осигуряват екологично чиста енергия. Това са вятърни и соларни електроцентрали и други форми на добив на електричество по екологичен начин. Сметките показват, че цената на тази енергия ще е висока – и заради постоянно увеличаващата се консумация в глобален мащаб, и заради инвестициите в този род проекти, и заради оскъпяването на „традиционните“ източници на енергия като въглищните електроцентрали например.

Няма обаче смисъл да изграждате десетки фотоволтаични и вятърни електроцентрали, ако не сте топлоизолирали домовете си, подчерта Лиебар. „Ако пристъпите направо към третата стъпка, без да сте реализирали първата, ще се окаже, че плащате скъпо за електроенергия с висока цена, а а я пилеете“. Това е всичко друго, но не и енергийна ефективност.

1 коментар

  1. Казаното е логично. Но четвъртата стъпка, която не е казана, е изграждането на система от ПЛЮС енергийни къщи по Интренет модел. Това е концепция на децентрализираната енергетика, която спестява и загубите при преноса и трансформацията, включително и инвестициите за мрежите. В момента у нас е пробллем изнасянето на енергия от вятърните паркове край Каварна, именно заради слабия капацитет на преноса. А енергията, която се гененрира там се консумира и на стотици километри. Затова локалните електроцентрали на ВЕИ имат по-добро бъдеще. *********** [Коментарът е редактиран от модератор]

    М. Малцева: Драги господин Тончев, полето за коментари не е място за безплатна реклама. Спестете си и евентуални следващи опити да популяризирате дейността си тук.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*