Темпе в Аризона минава на 100% възобновяема енергия

Градът Темпе в щата Аризона, САЩ, заложи нова цел – за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., заедно със стратегия за доставяне на 100% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2035 г.

Темпе се прочу наскоро с това, че именно там за първи път безпилотна кола блъсна и уби пешеходец. Покрай мрачната новина мнозина пропуснаха да забележат, че общинският съвет е решил градът да мине изцяло на чиста енергия. Целта за намаляване на емисиите на въглероден диоксид ще бъде постигната в партньорство с Обществената служба в Аризона (APS) и Salt River Project – комуналното дружество, което осигурява електроенергия на града. Стратегията за снабдяване с енергия от възобновяеми източници се енергията за всички градски административни структури – градските сгради, уличните лампи, водоподаването; тя не предписва политик за жилищните сгради и търговските обекти, отбелязва градската управа.

От август насам работна група, съставена от кмета Марк Мичъл и двама общински съветници, започна да проучва идеята за увеличаване на целта, определена през 2014 г – 20% от енергията, която градът използва, да е от възобновяеми източници до 2025 г..

Понастоящем градът е постигнал целта за 10% дял на възобновяемата енергия, използвайки слънчеви инсталации по покривите на общинските сгради. Това ще спести на града 2,3 милиона щатски долара през следващите 20 години, изчислява администрацията. Два допълнителни покривни соларни проекта са разработени за инсталациите за пречистване на вода Johnny G. Martinez и South Tempe.

През 2016 г. чрез Глобалния пакт за енергия и климат градът се ангажира да създаде план за действие в областта на климата (ПДК). Сега, когато ПДК е на ход, Темпе избра да преоцени своята настояща цел за възобновяема енергия за общинските служби. Планът на Темпе ще бъде окончателно завършен през 2019 г. и ще включва цели за емисиите на парникови газове – по-конкретно за емисиите на въглероден диоксид, които идват от градската електроенергия, транспорта водната система и системата за отпадъци – както и за възобновяема енергия. Когато бъде готов, ПДК ще включва цели не само за общинските структури, но и за целия град, включително жилищните сгради и търговските обекти и тяхното потребление на енергия, както и градския транспорт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*