Колко сигурно е бъдещето със 100% ВЕИ?

Разнообразие от публикации прогнозират, че възобновяемите енергийни източници ще играят водеща роля през 2050 г., но някои може да са прекалено оптимистични и трябва да се гледат с повишено внимание, предупреждават изследователи.

Учени от Кралския колеж в Лондон призовават за предпазливост, когато се говори за дела на ВЕИ в бъдеще и когато се обосновават решения за енергийните политики, защото някои “прекалено оптимистични модели” прогнозират, че цялата енергийна система на дадена страна може да разчита само на възобновяеми източници до средата на този век – а това може да се окаже подвеждащо.

За прогнозирането на бъдещето обикновено се използват математически модели, които вземат предвид различни фактори и оценки като например разработването и внедряването на нови технологии. Тези модели могат генерират “пътеки” на евентуалното развитие занапред. На тази база се прогнозира доколко могат да бъдат спазени заложените цели и планове за развитието на ВЕИ.

Моделите обаче са точно толкова добри, колкото са данните, въведени в тях. Те не винаги отразяват предизвикателствата на реалния свят. Например, някои модели не отчитат изискванията за пренос на енергия, съхранението на енергия или оперативността на системата.

В доклад, публикуван в списание “Джаул”, изследователите от Кралския колеж в Лондон са показали, че някои проучвания измамно прогнозират, че цели електроенергийни системи могат да преминат към 100% възобновяема енергия до 2050 г. Тези проучвания може да се окажат опорочени, защото не вземат под внимание някои важни фактори като например надеждността на доставките.

Използвайки данни за Великобритания, екипът е тествал модел за производство на 100% възобновяема енергия – само от вятър, слънце и вода – в срок до 2050 г. Учените открили, че е налице липса на твърд и регулируем енергиен резерв – което означава, че захранването може да се срива често. А това ще се счита за неработоспособна система.

Екипът е открил, че дори ако добави малко количество резервиращи мощности – създавайки система със 77% дял на ВЕИ, то все пак 9% от годишното потребление на Великобритания ще остане незадоволено. Това ще доведе до прекъсвания на електрозахранването и на значителни икономически щети.

Подобни уязвимости на математическите модели трябва да се вземат предвид, когато се доверяваме на новините за проучвания относно развитието на ВЕИ в процеса на вземане на политически решения, предупреждава водещият автор на доклада Клара Оуберг от Центъра за екологична политика на кралския колеж.

“Скоростният преход към декарбонизация на енергийната система е от жизненоважно значение, ако искаме да реализираме амбициите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.,” казва съавторът на доклада д-р Нийл Mac Дауъл от Центъра за екологична политика на колежа. Препоръката на учените е да се борави внимателно с прогнозите за осъществимостта на нулевовъглеродното бъдеще.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*