“Въглеродно положителна” къща генерира повече енергия, отколкото използва

Със своя проект “CORE 9” архитектурната фирма Beaumont Concepts в Австралия е решила да предефинира проектирането и изграждането на достъпно устойчиво жилище. Компактна и без нужда от поддръжка, къщата може да бъде адаптирана за постигането на енергийни оценки от 6 до 10 по австралийската рейтингова система.

Архитектите са работили съвместно с екип от строителни дизайнери и специалисти по термо-ефективност, за да разработят модела за достъпни жилища, който да отговаря на климата в Австралия. Проектът, наречен CORE (“ядро”), представлява  “въглеродно положителна” къща, която разчита на възобновяеми енергийни източници и подава излишната енергия в мрежата.

Екипът използвал подборка от рециклирани и устойчиви материали с ниска вградена енергия. Тези материали могат сами по себе си да бъдат рециклирани или използвани повторно след време.

Кръстосаната вентилация и максималното използване на дневната светлина от север спомагат за намаляване на натоварването при отопление и охлаждане. Електричеството се произвежда от фотоволтаици, елегантно вградени във предната част на покрива. За да се поддържат разходите за дома възможно най-ниски, дизайнерите са проектирали такава конструкция на покрива, която да осигурява максимално количество естествена дневна светлина.

Снимки: Уорън Рийд & Лео Едуардс

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*