Запасете се с Tabasco – скоро може да го няма

Ако обичате люто и хапвате Tabasco, по-добре се запасете с повечко от соса, докато можете. На повече от 150 км. западно от Ню Орлийнс има един остров на име Авери – родното място на соса Tabasco – който бавно изчезва, поглъщан от морето.

Остров Авери постепенно изчезва заради покачващото се морско ниво, ерозията и причинените от човека щети върху околната среда. Островът губи все повече от влажнит си зони поради навлизането на солена вода през каналите, изкопани от нефтената и газовата индустрия. В същото време самата височина на острова намалява с по сантиметър всяка година.

Тони Симънс е най-новото попълнение в семейството МакИлъни, което ръководи компанията, произвеждаща сос Tabasco от 150 години насам. Неговият предшественик Едмънд макилени започнал да прави соса, след като открил особено подходящ вид пипер, растящ на острова зад един кокошарник. Свиването на острова безпокои фамилията и сега всички работят усилено, за да намалят загубата на земя, казва Симънс пред Guardian. “Искаме да опазим влажните зони, защото блатото ни защитава.”

Технически сосът Tabasco няма да изчезне. Ако островът продължи да се свива, фамилията-производител може да се премести някъде другаде и да продължи бизнеса си. “Можем да произвеждаме Tabasco и някъде другаде. Но това е нещо повече от бизнес: това е нашият дом”, казва Симънс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*