Всички съоръжения на Apple вече се захранват само с чиста енергия

Компанията Apple заяви в понеделник, че е постигнала целта си – да захранва всички съоръжения с възобновяема енергия. Това включва всички нейни центрове за данни, офиси и магазини в общо 43 страни.

Производителят на iPhone каза още, че девет негови доставчика наскоро са се ангажирали да реализират своята дейност изцяло на база възобновяеми източници на енергия като вятър и слънчева енергия. С това фирмите-партньори, поели подобен ангажимент към Apple, стават общо 23 на брой.

Много от големите американски корпорации като Apple, Wal-Mart Inc и Alphabet Inc се превърнаха в едни от най-големите купувачи на енергия от възобновяеми енергийни източници в страната. Това доведе до значителен ръст в производството на вятърна и слънчева енергия. Друг пример е Google на Alphabet, която миналата година е купила толкова енергия от възобновяеми източници, че да покрие цялото си потребление на електроенергия в световен мащаб.

„Ние не харчим повече, отколкото бихме дали [за не-възобновяеми източници]”, каза в интервю Лиса Джаксън, вицепрезидентът на Apple по околната среда, политиката и социалните инициативи. „Виждаме ползите от все по-конкурентния пазар на чиста енергия.“

Проектите за възобновяема енергия, които осигуряват чисто електричество за съоръженията на Apple, варират от големи ветроенергийни паркове в САЩ до клъстери от стотици соларни покриви в Япония и Сингапур. Компанията също така призова комуналните дружества да изкупуват възобновяема енергия, за да подпомогнат захранването на дейността на Apple.

Насърчаването на доставчиците на Apple да последват примера й и да преминат към 100% възобновяема енергия е следващата стъпка в еко-политиката на Apple. Доставчиците, които обещаят да използват чиста енергия, знаят, че могат да разчитат на предимство преди конкурентните си – доставчици на компанията.

„Ние дадохме да се разбере, че с течение на времето това все по-малко ще е пожелание и все повече ще е изискване“, каза Джаксън.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*