Alphabet започва строеж на умен град в Торонто

Поделението за умни градове на Alphabet Inc – Sidewalk Labs – се надява да направи „първа копка“ на първия си проект за интелигентен град в Торонто това лято – и той да е готов до 2020 г. Компанията ще започне да тества някои от технологиите още през това лято, каза главният изпълнителен директор на фирмата, цитиран от Ройтерс.

Това е първият път, когато бива публикувана програма за разработване на проекта. Неговата цел е да увеличи ефективността на земеползване, да намали разходите и да пести енергия в Торонто – един от най-скъпите жилищни пазари в света – докато градската управа се мъчи да се справи с бързо нарастващото население.

През март 2017 г. в града започна инициатива за разработване на нов квартал с площ от 12 акра – замислен като екологична зона със смесено предназначение, която да осигури нови работни места и да бъде достъпна за всички възрастови и доходови групи. Тя се води от Waterfront Toronto – местна общинска компания. Проектът е първата стъпка от планираното „съживяване“ на около 800 акра индустриални пустини на изток от центъра на града, при езерото Онтарио.

Sidewalk Labs бе избрана през октомври въз основа на предложение, включващо автономни превозни средства, топлофикационна мрежа без употреба на изкопаеми горива, евтини модулни сгради с гъвкави приложения и роботизирани системи за доставка и управление на отпадъците. Компанията се спря на Торонто, след като потърси подходящи места за проекта си за умен из Северна Америка, Европа и Австралия.

Очаква се плановете за разработката да бъдат одобрени от бордовете на Sidewalk и Waterfront Toronto до края на 2018 г. По замисъл първите жители могат би трябвало да могат да се настанят още през 2022 г., заяви в интервю изпълнителният директор Дан Доктофор. Заложеният график ще трябва да получи и одобрение от регулаторите и да мине през ред други подгготвителни процеси, които Sidewalk очаква да заемат по-голямата част от времето през 2019 година.

„Това, което се опитваме да направим, е нещо, което никой не е успял да направи досега,“ каза Доктороф. Според него, повечето от досегашните проекти за умни градове се натъкват на различни предизвикателства и срещат редица трудности – бюджетни ограничения, участие на твърде много заинтересовани страни и използване на публични ресурси без незабавни ползи за по-широкото население.

Корпоративният достъп до лична информация е тема на нарастваща загриженост в екипа. Sidewalk Labs е обект на все повече критика заради плановете си да постави сензори и камери навсякъде в бъдещия умен град Куейсайд.

Доктороф увери, че Sidewalk Labs ще унищожава несъществената информация, ще запазва само данните, които биха подобрили качеството на живот, и няма да ги продава на рекламодатели. Потенциалните трети страни в проекта ще трябва да възприемат същата политика за поверителност на данните, добави той.

Повечето от технологии за проекта ще бъдат осигурени от няколко други компании, каза Доктороф. „Възможно е да инвестираме в (някои от) тях, за да ги насърчим или потенциално да финансираме някои от тези неща, но това ще бъде по-малък процент“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*