Полският град Сиерад готви геотермално централно отопление

След успешното приключване на търг за сондажни дейности и съответния надзор, това лято ще започне работа по изграждането на система за централизирано геотермалното отопление в Сиерад в централната част на Полша. Планът предвижда извличането гореща вода, която да се подава към топлофикационна система на града за отопление на жилищните сгради.

По данни на местните медии, вече е приключен и вторият търг за проекта за геотермално отопление в града. Местната управа вече е подписала договор с печелившия участник, който ще ръководи проекта и дейностите по сондирането. Победителят в конкурса е Pro-Invest Solutions Sp. z oo Sp. k. със седалище в Краков, Полша, при на цена от 102 000 евро.

Предвижда се до края на октомври 2018 г. да се завърши документацията за проекта за геотермалната енергия в Сиерад.

Съгласно споразумението, Pro-Invest Solutions ще осигури контрол и геоложки надзор по време на изпълнението на строителните работи, свързани с изграждането на изследователски сондаж. Компанията също така трябва да контролира съответствието на извършената работа с геоложкия проект. На база на резултатите от проучванията ще бъде детайлизиран проектът за геотермалното отопление.

След това общината възнамерява да кандидатства за допълнителни външни средства за подготовката на топлофикационната мрежа, която ще използва геотермалната вода.

В края на 2017 г. Националният фонд за опазване на околната среда и управление на водите в Полша отпусна на града субсидия за геотермален сондаж в размер на над 10 млн. полски злоти, което се равнява на 2,4 млн. евро.

Изпълнителят на сондажа бе избран преди месец. Компанията „G-Drilling“ ще има 110 дена от датата на договора, за да постави сондажна платформа и и да започне да пробива земята в Сиерад.

Снимка:  MEDIA WNET във Flickr, CC-BY-SA 2.0

4 коментара

  1. Дрън,дрън!Геотермалната енергия не е чак толкоз екологично чиста, особено когато в недрата на Земята чрез сондажи се нагнетява студена вода, а се вади топла. Това директно в глобален мащаб би затоплило Земната повърхност и би причинило още по-силен парников ефект. Виж, ако за градско отопление се направят дългосрочни топлинни акумулатори, които да натрупват и акумулират слънчевата енергия, когато я има, т.е.от лятото за зимата, тогава вече може наистина да се говори за истинска война с глобалното затопляне.

  2. Първо да се уверят, че ще може поне 70-80% от парите отпуснати за проекта да се присвоят … упс исках да кажа усвоят и тогаз.

  3. Не че толкова много хора четат този саит, ама белким поне на някой политик или журналист да светне, че и в България, в районите с голяма консумация на електрическа и топлинна енергия като София, Пловдив, Варна, Бургас, Ст, Загора че и доста други подобни има на сравнително малка дълбочина, неограничено количество, екологично чиста ГЕОТЕРМАЛНА енергия (която може да се използва както директно за топлинна или да се преработи в електрическа такава). Подобни съоръжения, биха се изплатили за по-малко от година и ще ползват местна суровина. Ама после нма да има кой да купува тръбички за пренос на газ, хъбчета, газ. А също би отпаднала нуждата от голяма част от делекопроводите.

  4. Нужен е доказан мениджър от ранга на Вальо Топлото и проф. Ал. Томов за да може такова отопление да работи ефективно. Първият излезе от Казичене и може да бъде поканен от поляците за да им помогне.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*