Човек поглъща средно 70 000 частици микропластмаса всяка година

Пластмасите замърсяват реки и морета по света – и вече са налични в изобилие в червата на обикновения човек. Изследователи от Обединеното кралство са установили, че средният британски гражданин консумира средно 70 000 частици микропластмаса всяка година.

В проучване, изводите от което бяха публикувани в списанието „Замърсяване на околната среда“, учените са анализирали състава на храната в набор британски домове. Двадесет минути след началото на експеримента във всеки дом специалните измервателни „чинии“ отброили средно 14 частици микропластмаса. След това изследователите използвали данните, за да изчислят, че всяко блюдо с храна за вечеря съдържа около 100 броя частици микропластмаса. Произходът им – от дрехи, гума, килими и всякакви пластмасови продукти, срещани в ежедневието.

Изследването на чиниите с вечерното меню на британците първоначално имало за цел да тества нивото на пластмасово замърсяване при т. нар. морски дарове. „Тези резултати може да са изненадващи за някои хора, които навярно очакват пластмасовите влакна при морските дарове да са повече от тези в домашния прах“, казва изследователят Тед Хенри в изявление. „Ние не знаем откъде идват тези влакна, но е вероятно да са вътре в домовете или по-широката околна среда“.

Междувременно глобалното производство на пластмаси продължава. Ако не се направи нещо радикално, глобалните пластмасови отпадъци се очаква да достигнат 12 милиарда тона до 2050 г.

Храната не е единствената, през която частички микропластмаса могат да попаднат в организма на човека. Частици микропластмаса може да има в бутилираната вода, безалкохолните напитки и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*