Подхготвят нов парк до бившия ДНА в Хасково

Започна пресяването на проектите за изграждането на парк до бившия Дом на народната армия в Хасково. Подадени са 15 идейни проекта за бъдещото място за отдих, съобщиха от местната администрация.

Председател на комисията по избора е доцент д-р Елена Драгозова, преподавател в Лесотехническия университет и специалист по ландшафтна архитектура.

Комисията разглежда проектите без да знае кои са авторите. Те са номерирани, а номерата със съотвестстващите имена на авторите са в запечатан плик. Той ще бъде отворен след като комисията вземе решение за класирането на проектите, което ще стане на открито заседание, уточниха от пресцентъра на общината. Срокът за вземане на решение е два месеца.

Според изискванията на конкурса, всеки участник трябва да има в екипа си архитект, ландшафтен архитект и геодезист, всички с магистърска степен. Оценява се градоустройствена схема, алейна мрежа, осветление, висока растителност, художествени елементи.

Класираният на първо място кандидат получава награда от 5 000 лева, вторият 3000 лева и третият – 1000 лева.

Излъченият като пръв участник ще разработи и техническия проект за изграждането на парка. Парцелът, върху който ще се изгражда паркът, е предоставен безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната. В него се намира паметникът на 10-и Родопски полк, припомнят от общината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*