BP се заиграва с Tesla за съхранение на енергия от ветропаркове

BP ще работи съвместно с Tesla по изграждането на първия си проект за съхранение на енергия при един от вятърните си паркове в САЩ. Ходът е част от стратегията на фирмата за разширяване на бизнеса с енергия от възобновяеми източници, съобщи енергийната група.

Tesla ще достави 212 KW / 840 киловатчаса батерия за ветроенергийния парк „Titan 1” на BP в Южна Дакота. Това ще стане през втората половина на тази година. Компанията има общо 12 други вятърни ферми в Съединените щати.

Осигуряването на мащабна система за съхранение на енергия за всеки от вятърните паркове ще позволи тези нощности да съхраняват електричеството, добито от вятъра, за да го предоставят тогава, когато има нужда от него. Подобно гъвкаво реагиране на търсенето ще е решаващо търговско предимство за иначе непостоянните възобновяеми източници на енергия.

„Уроците от проекта ще позволят на BP да взема по-добре информирани решения при оценяването и разработването на приложения за батерии в бъдеще“, каза BP в изявление.

„Проектът също така подкрепя по-мащабната стратегия на BP да инвестира половин милиард долара годишно в нисковъглеродни технологии, включително проекти в рамките на своето портфолио от възобновяеми източници, както и в нови нисковъглеродни предприятия“.

BP оценява, че възобновяемите енергийни източници биха могли да представляват около 10% от световното потребление на енергия до 2035 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*