Калифорния се готви да подслони най-голямата батерия в света

100-мегаватовата батерия на Южна Австралия, изградена от Tesla, скоро може и да не е най-голямата в света. Това ще стане при евентуалното одобряване на най-новия соларен проект в Калифорния. Според USA Today, местна фирма е поискала разрешение от федералното правителство за проекта “Crimson” – 350-мегаватова соларна централа с до 350 мегавата капацитет за съхранение на енергия. Това чудо ще бъде разположено в пустинята на Калифорния на изток от Палм Спрингс.

Recurrent Energy, дъщерно дружество на Canadian Solar, има за цел да построи проект за съхранение на енергията чрез акумулатори и да свърже с него слънчеви инсталации с площ 2500 акра. Анализатори коментираха, че ако фирмата действително инсталира 350 MW, „това би било бомба“.

Засега проектът е под въпрос. Процесът на издаването на на разрешителното може да отнеме години, а Recurrent няма купувач за електричеството от слънчевата си електроцентрала.

Има и опасения относно опасности за околната среда на мястото на проекта, макар че би трябвало соларната централа да „избегне най-чувствителните местообитания“, според анализаторите. Заводът би нарушил 30 местообитания в зони на пясъчни дюни, където живеят специфични местни видове като гущера Мохаве. Споре предварителния план, засегнати ще са 580 акра.

Снимки: Recurrent Energy

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*