Впрегнаха блокчейн за сертифициране на зелена енергия

възобновяема енергия

Блокчейн технология за сертифициране на зелена енергия – това е най-новият технологичен проект в областта на възобновяемите източници, който ВЕИ индустрията стартира. Инициативата е дело на компанията „Air Products” и френската фирма ENGIE. Блокчейн системата ще се използва за проследяване и удостоверяване използването на зелена енергия в производствените процеси.

“Air Products” ще може да идентифицира активи за производство на зелена енергия чрез блокчейн технологията. ENGIE пък ще предложи надеждна проследимост в реално време. Двете компании ще разработят иновативно предложение, което ще позволи сертифицирането на източника на зелена енергия по време на производството на различни продукти.

Първоначално ENGIE ще свърже производството на един вятърен парк и две водноелектрически централи към потреблението на „Air Products” в завода й в Ситн-Куентин Фалавие. „Air Products” ще използва специален уеб-интерфейс за наблюдение на производството на възобновяемите системи.

„Сертифицирането чрез блокчейн технологията дава възможност на ENGIE да трансформира отношенията си с клиентите и доставчиците. Ние не само предлагаме зелена електроенергия, но и подкрепяме нашите клиенти в енергийния им преход“, заяви Едуард Невиаски, изпълнителен директор на ENGIE. „С този тип договори амбицията ни е двояка: да подобрим мониторинга на потреблението на зелена енергия от нашите клиенти и да позволим на тези организации да осигурят максимална проследимост до крайния потребител“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*