Датска топлофикация съчетава CSP, биомаса и Ранкин-когенератор

Комбинирана топлоелектрическа централа, която бе открита миналата седмица в Дания, е първата в света, която комбинира концентрирана слънчева енергия (CSP) с котел на биомаса и когенератор с цикъл на Ранкиня, твърдят нейните разработчици.

10-мегаватовата централа за квартална топлофикация се намира в северния датски град Брьондърслев и е готова да замести предишната газова отоплителна централа.

В рамките на новото предприятие има два котела на биомаса с мощност 10 MWth, три геотермални термопомпи и слънчево-маслени отоплителни модули. Заедно те доставят топлина на около 4600 клиенти чрез 140 км тръбопроводна мрежа.

Проектът е на стойност 35 млн. евро и включва CSP централа с 27 000 квадратни метра соларни системи. Системата се състои от 40 реда огледала, които загряват топлопреносно масло до температури от порядъка на 330°C. Топлопреносното масло се използва за захранване на 3.8 MWe когенерационна система с Ранкин цикъл, както и за директно подгряване на топлофикационната вода.

Системата може да редува предоставянето на топлина и електроенергия в периоди на пикови цени или само топлинна енергия, казва Aalborg CSP, като добавя, че в слънчеви дни системата се очаква да достигне 16,6 MWth.

Проектът е подкрепен от програмата на датското правителство за развитие на енергетиката и демонстрационни дейности – EUDP.

CSP технологията е „в състояние да подпомогне производството на почти всякакви енергийни продукти, независимо дали става дума за топлоенергия, електричество, охлаждане, технологична пара или дори обезсолена вода“, заяви Джес Донборг, изпълнителен вицепрезидент на CSP завода в Аалборг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*