Център за данни отоплява 10 000 апартамента в Швеция

Един вече действащ център за данни в Швеция ще модернизира своята система за индиректно охлаждане „въздух-въздух“ така, че да предоставя излишната топлина на местната топлофикационна система. Това стана възможно след ново партньорство на собственика Digiplex с доставчика на услуги по отопление и охлаждане Stockholm Exergi.

Договорът е стъпка, която трябва да бъде предприета, като се има предвид, че центровете за данни са отговорни за два процента от годишните емисии на въглероден двуокис в света и три процента от потреблението на енергия, коментира главният изпълнителен директор на Digiplex Джисл М. Екхоф пред изданието DataCentre News. „Всеки път, когато разглеждаме нещо из Интернет, гледаме ТВ стрийминг или използваме услуга в облака, ние стартираме процес в някой център за данни. Ако този център за данни се захранва с много енергия, добивана от изкопаеми горива, и освобождава много от излишната топлина в атмосферата, то ние като отделни хора допринасяме за изменението на климата. В DigiPlex ние сме много горди да използваме излишната топлина от нашия център за данни в Стокхолм, за да отопляваме хиляди домакинства“, добави Екхоф.

Така на практика дигиталните дейности на жителите на града могат да се окажат източник на отопление на домовете на същите тези хора.

Инициативата е част от предприетата по-рано кампания за впрягане на отпадъчната топлина от центровете за данни в полезна работа, станала известна като Stockholm Data Parks.

„Партньорството с DigiPlex показва, че оползотворяването на топлоенергията и пращането й в топлофикационните системи е съвместимо с технологията за непряко охлаждане на центъра за данни,“ посочи главният изпълнителен директор на Stockholm Exergi Андерс Егелруд. „Това е ключова стъпка към нашата визия да използваме топлоенергията от нашия център за данни, за да допринесем за по-устойчиво общество“.

Предвид факта, че почти 90% от сградите в Стокхолм са свързани в топлофикационна мрежа, шведската столица е един от малкото градове в света, където всъщност е възможно мащабно използване на отпадъчната топлина от всякакви индустрии, включително тази от центровете за данни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*