Произходът на радиоактивния облак над Европа остава неясен

Международните експерти в крайна сметка не успяха да открият какво е причинило облака от радиоактивно замърсяване, който се разпространи през миналата година над Европа и породи опасения за изтичане на материали от производство на ядрени оръжия, заявиха шведските власти в понеделник.

В началото на октомври мониторинговите станции в ЕС регистрираха високи нива на радиоактивен изотоп във въздуха в повечето европейски градове. Учените от Франция скоро след това заявиха, че смятат, че източникът на радиацията е авария в Русия или Казахстан – предположение, отхвърлено от двете страни.

Експертна група, създадена да разследва инцидента, стигна до извода, че няма достатъчно информация, за да се определи произходът на радиацията. Новината събощи в понеделник шведският орган за радиационна безопасност – един от членовете на групата.

„Наличните данни не предоставят достатъчно информация, за да се потвърди дали емисиите на Ru-106 произхождат от някоя от дейностите, за които се предполага, че са причина за събитието“, заяви шведският орган.

Радиоактивният изотоп рутений 106, идентифициран от станциите за мониторинг, не се среща естествено в природата – той е продукт на разцепването на атомите при ядрена реакция.

Експертната комисия се срещна миналата седмица и реши, че нейните групи – от Русия, Швеция, Франция, Германия, Великобритания, Финландия и Норвегия – могат да се завърнат в своите страни и да продължат изследванията си по темата самостоятелно, каза Швеция.

1 коментар

  1. Толкова ли е трудно да направи връзка човек между това събитие и последвалите след това хвалби на Путин за нови оръжия. По точно говоря за ракетата с ядрен двигател. Мислите ли, че Путин ще се похвали без да са изпробвали поне една в релен полет. Те това е източника на рутеният.
    Аре останете със здраве.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*