Китай намалява смога, но здравните щети си остават

Смогова мъгла над Шанхай

Макар че Китай постигна значителен напредък в намаляването на смога, вредата, кяото е нанесена на човешкото здраве, не може да бъде отмита – особено сред по-възрастните хора. Това сподели ръководителят на американска изследователска агенция с офис в Китай.

Около 1,6 милиона случая на преждевременна смърт всяка година са резултат на замърсяването на въздуха, заяви в доклад Health Effects Institute (HEI). Анализът им се основава на данните за от 1990 г. досега. Той бе публикуван във вторник.

Китай намали концентрацията на опасните прахови частици, известни като „фини прахови частици PM2.5“, с 6,5% в 338 града на страната миналата година. Задушаваните от гъст смог северни региони постигнаха целите си за качеството на въздуха за периода 2013-2017 г. след зимна кампания за намаляване на промишленото производство, потреблението на въглища и трафика. Независимо от всичко това обаче смъртните случаи навярно ще продължат да се увеличават със застаряването на населението в Китай, още повече общото качество на въздуха остава под собствените стандарти на страната, показва проучването.

„Хората живеят по-дълго, а възрастните хора са по-податливи на болестите, най-тясно свързани със замърсяването на въздуха – основните причини за смърт в Китай – такива като инсулт, сърдечен удар и рак на белите дробове“, каза президентът на HEI Дан Гринбаум в интервю за Ройтерс. „Ние направихме някои прогнози в Китай до 2030 г., и дори и с подобрения в качеството на въздуха се вижда, че броят на смъртните случаи се увеличава с увеличаването на населението“, добави той.

Броят на китайците на възраст над 60 години достигна 240 милиона в края на 2017 г., което представлява 17,3% от населението. Китайската асоциация за социална сигурност очаква броят им да достигне 400 милиона до 2035 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*