Американски щати искат да криминализират протестите срещу петролопроводи

Нова вълна от заонопроекти, представени в американските щати Луизиана, Пенсилвания и Минесота, има за цел да криминализира процеса на планиране на протест срещу изграждането на петролопроводи или газопроводи. Ако се подпишат и превърнат в закон тези проекти, планирането на граждански протест ще се окаже закононарушение. Правните наблюдатели отбелязват, че трите щата, предложили законопроекти за борба с протестите, са „дом“ на най-спорните предложения за нови газопроводни инсталации.

Това не е първата крачка срещу правото на гражданите да се възпротивят на инфраструктурни проекти. В други американски щати явече има подписани закони против протестите, които блокират строежи на автомагистрали или включват стъпване върху имоти, в които има енергийна инфраструктура.

Активистите виждат в тези законопроекти отговор на гражданските битки срещу редица петролопроводи и газопроводи. Законопроектът, който сега се обсъжда в Пенсилвания, Луизиана и Минесота, е създаден от Американския съвет за законодателен обмен (ALEC) – група, финансирана от заинтересовани страни, свъзрзани си бизнеси си изкопаеми горива, пише ThinkProgress.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*