Нова цинкова батерия на водна основа не се подпалва

Изследователи от Университета в Мериленд са измислили нова цинкова батерия на водна основа, която е по-безопасна от традиционната литиево-йонна батерия, без това да за сметка на енергията или ползваемостта. Екипът е използвал елементи от по-старата технология за цинкови акумултори с нови електролити – разтвори от вода и сол – за да създаде батерия, която не е склонна да се запалва. „Водните батерии биха могли да са от решаващо значение за предотвратяване на пожари у електрониката, но тяхното съхранение и капацитет винаги досега са били ограничени“, каза водещият автор на доклада за иновацията – Фей Уанг. „За първи път имаме батерия, която може да се конкурира с литиево-йонните от гледна точка на енергийна плътност, но без риск от експлозия или пожар“. Информацията за разработката на университета бе публикувана в списание Nature Materials.

Едно от подобренията на новата батерия спрямо традиционните е нейната способност да преодолява „необратимостта“ – явлението, при което зарядът, доставен от акумулатора при планираното му напрежение намалява с течение на времето и употребата му. Това е постигнато техника, която променя структурата на положително заредените цинкови йони в батерията. Освен за приложение в потребителските стоки, такъв акумулатор може да се окаже безценен за машини, работещи в екстремни условия, като например дълбокия океан или космоса.

Соленоводната природа на цинкова батерия премахва необходимостта от смяна на изпарената вода в батерията – ключово предизвикателство за традиционните цинкови батерии. „Съществуващите цинкови батерии са безопасни и сравнително евтини за производство, но те не са съвършени поради лошия жизнен цикъл и ниската енергийна плътност“, казва съавторът на изследването Чуншън Уанг в изявление. „Ние преодоляваме тези предизвикателства, като използваме електролит от вода в сол“.

Изследователите смятат, че тяхното изобретение и свързаните с него открития могат да бъдат приложими в голямо разнообразие от енергийни технологии.

Снимка: Джон Т. Консоли/Университета на Мериленд

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*