Учените случайно създадоха мутантен ензим, който яде пластмаса

Можем ли да се справим с кризата с пластмасовото замърсяване? На едно сметище през 2016 г. японски изследователи откриха първата бактерия, способна да консумира пластмаса. По-късно международен екип от изследователи започна да изследва бактериите, за да разбере как функционират те – и по случайност ги направи още по-добри.

Изследванията, водени от Университета в Портсмут и Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници (NREL) на САЩ са създали ензим, способен да разгражда пластмасови бутилки от полиетилен терефталат (PET). Лошата новина, според NREL, е, че бактерията не е способна д яде достатъчно бързо, за да може да се приложи за справяне с пластмасите в промишлен мащаб. Но манипулирайки ензима, с който работи бактерията, международният екип „по невнимание“ подобрил способността й да поглъща пластмаса.

„Това е скромно подобрение от 20 процента всъщност не е най-важното,“ казва Джон МакГейхайн, професор в Университета в Портсмут, каза пред The Guardian. „Невероятно е, защото ни казва, че ензимът все още не е оптимизиран. Това ни дава възможност да използваме цялата технология, прилагана в развитието на други ензими в продължение на много години, за да направим супер-бърз ензим“.

Мутиралият ензим започва да разгражда пластмасата след няколко дни контакт с нея. „Това, което се надяваме да направим, е да използваме този ензим, за да превърнем пластмасата обратно в нейните оригинални компоненти, и така да можем да я рециклираме“, каза МакГийхан пред The Guardian. „Това означава, че няма да се налага да сондираме повече за петрол и, най-вече, че ще намалим количеството пластмаса в околната среда.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*