Диамантът става мек, когато се формира на иглички

Схематично изображение на диамантена „нано-игла“, огъната настрани от диамантен вртх, показваща изключитлна способност за деформация. Снимка: Янг Лу, Амит Банердже, Даниел Бернули, Хонгти Жанг, Минг Дао, Субра Суреш

Диамантът е добре известен като най-здравият от всички естествени материали, а с тази сила идва и друго свойство: крехкостта. Но сега международен екип от изследователи от Технологичния институт в Масачузетс, Хонг Конг, Сингапур и Корея е установил, че когато се „отглеждат“ в изключително дребни игловидни форми, диамантите могат да се огъват и да се разтеглят подобно на гума. След това те придобиват отново оригиналната си форма.

Изненадващото откритие бе съобщено тази седмица в списание „Science“ в статия на старшия автор Минг Дао, главен изследовател в отдела по материалознание и инженерство на MIT. Заедно с него в проучването са участвали учени от Хонг Конг и Южна Корея.

Резултатите могат да разкрият пътя към създаването на различни диамантени устройства за приложения като сензори, съхранение на данни, автоматизация, оптоелектроника, доставяне на лекарства и др. Например, диамантите се изследват като възможен биосъвместим носител за доставяне на лекарства за ракови клетки, обясняват учените.

Екипът показа, че фините диамантени игли, подобни на гумените върхове на края на някои четки за зъби, но с дебелина едва няколкостотин нанометра, могат да се огъват и да да се разтягат с цели 9 процента – без да се чупят, а след това възвръщат първоначалната си конфигурация, казва Дао.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*