Румъния: целта за възобновяемата енергия ще е около 35% за 2030 г.

Румъния ще приеме цел за възобновяема енергия от около 35% за периода до 2030 г., но производството на зелена енергия чрез нови мощности вече не трябва да се субсидира, заяви в сряда на пресконференция Дору Визан, държавен секретар в Министерството на енергетиката. По думите му, технологиите за производство на зелена енергия, особено в сектора на вятърната енергия, са достатъчно развити вече, за да могат да се докажат на пазара без субсидии.

„Възобновяемата енергия трябва да бъде определена като вече възприет вариант, като необходимост, която човечеството е избрало, а Европейският съюз е лидер в развитието й. А Румъния като държава-членка се съобразява“, обясни Визан. Според него това е скъпа, но необходима стъпка.

В началото на тази година Парламентът на Европейския съюз гласува да увеличи целта на ЕС за възобновяема енергия за 2030 г. от по-рано предлаганите 27% на 35%. Европейският парламент се споразумя също така да увеличи целта на ЕС за енергийна ефективност до минимум 35% – задължителна цел за ЕС като цяло, но индикативана за националните цели. В частност, 12% от енергията, изразходвана в транспорта, идва от възобновяеми енергийни източници.

Предстоят преговори за целта, която всяка държава ще заложи. Тази цел не може да се различава с повече от 10% от тази, гласувана от Европейския парламент.

Румъния имаше цел за възобновяема енергия да постигне 24% дял в общия енергиен микс за 2020 г. Тази цел беше постигната още през 2016 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*