Облекла от стари бутилки от вода подчертават продължаващата водна криза във Флинт, САЩ

Нова модна колекция в Куинс, САЩ, подчертава продължаващата криза със замърсяването на водите във Флинт, Мичиган. „флинтФит“ е серия от дизайнерски облекла, вдъхновени от “силата и необходимостта от вода, индустриалната история на Флинт и устойчивостта” на хората на Флинт, които са принудени да се справят с последиците от отравяне на водата с олово от 2014 година насам.

Художничката Мел Чин и модният дизайнер Трейси Рийз, която е родена в Мичиган, са замислили дрехите заедно, за да подчертаят водната криза в региона. Жителите на Флинт бяха принудени да използват бутилирана вода завсичко в своето ежедневие – от пиенето до къпането, което на свой ред породи втора криза – чудовищен поток от отпадъци. Чин е привлякла Unifi, която произвежда текстил от рециклирани продукти, за да почисти, раздроби и преобрази над 90 000 използвани бутилки от вода за модното ревю.

За да покаже дизайните на Рийз, Чин се обърнала към програмата “Н.О.В. Ценър за живот Св. Лука” въвв Флинт, където работят жени в риск. Те съшили парчетата текстил от рециклирана пластмаса. Сред облеклата има шлифер, гащеризон с широки крачоли и бански костюм. “Отваряйки вратата за нови идеи, “Флинт Фит” има за цел да стимулира творческото производство, икономическите възможности и овластяването в локален мащаб”, казва Чин.

Джей Хертуиг, вицепрезидент на Unifi за глобалните продажби на марката, заяви, че фирмата е “горда да бъде част от този вълнуващ момент от историята на модата-изкуство”. “В Unifi ние сме в състояние да превърнем пластмасовите бутилки … в продукти, на които хората се наслаждават всеки ден. И сме развълнувани, че тази модна колекция играе ключова роля за подобно позитивно движение, което се заражда от нещо толкова катастрофално”, добави Хертуиг.

 

Снимки: Flint Fit

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*