Колко офшорни вятърни турбини са нужни за захранване на големите градове по света?

Възобновяемата енергия се превърна в основен инструмент в борбата срещу глобалното затопляне. До 2040 г. над една трета от енергията по света ще се добива от възобновяеми източници като вятъра и слънчевото греене, според доклад на Bloomberg New Energy Finance. Изследователите предполагат, че вятърните паркове биха могли да произвеждат 40 пъти повече електроенергия от това, което светът използва. Те обаче изостават и към момента осигуряват едва 4% от световната енергия.

С нарастването на търсенето на електроенергия възниква въпросът колко пространство е необходимо, за да се захранват някои от най-големите градове в света с вятърна енергия?

Известен със своите неонови светлини и технологични иновации, Токио в Япония е на върха на класацията. Той изисква 10 620,5 квадратни километра офшорни турбини за захранване на града – според доклад, публикуван от RS Components. Японската столица е следвана от Ню Йорк в САЩ и Сеул в Южна Корея, които изискват съответно 3 797,8 кв. км. и 3 752,9 кв. км.

Данните от електрическата компания също показват, че Сеул е най-“гладният“ за енергия град в света. За да може да се захранва от вятърни турбини, площта, която е необходима за изграждането на ветроенергиен парк, захранващ града, е 6 пъти по-голяма от размера на самия град.

Обратно, испанската „зелена перла“ Барселона изисква най-малка площ с офшорни турбини, за да покрива потреблението на електроенергия в града. На нея ще са необходими два 299 кв. км. ветроенергийни системи.

Енергийното потребление на всеки град се изчислява, като се използват броя на населението на града и даните за потреблението на глава от населението, независимо къде се намира градът, според Международната агенция по енергетика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*