Всеки европеец трябва да рециклира половината от отпадъците си до 2025 г.

Европейските домакинства ще трябва да рециклират най-малко 55% от битовите си отпадъци до 2025 г., според стриктни нови правила, приети от Европейския парламент, съобщава euractiv.com. Новото законодателство е част от ревизия на редица директиви, договорени от държавите-членки, за подобряване на екологичните характеристики на европейската икономика. След гласуването по време на пленарно заседание на Парламента, сега Съветът на ЕС ще трябва да даде окончателното си съгласие за регулацията.

След 2025 г. целта за рециклиране ще се увеличава с по 1 процентен пункт всяка година, за да достигне 65% през 2035 г.

През 2014 г. ЕС е произвел 2,5 милиарда тона отпадъци. Една трета идва от строителния сектор и само 8% от потреблението на домакинствата.

Практиките на държавите-членки варират значително. Само 8% от домакинските отпадъци се рециклират в Малта, например, докато в Германия цифрата достига 66%.

Новият законодателен пакет включва също така предложение за опаковките и отпадъци от опаковки, за депонирането на отпадъци и бракуването на превозни средства, отпадъците от батерии и отпадъците от електрическо и електронно оборудване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*