„Поточна“ батерия на Lockheed обещава бум на възобновяемите източници

Lockheed Martin се надява да пусне нова „поточна“ батерия, произведена от евтини и нетоксични материали, която може да помогне на енергийните дружества да спестят пари и да използват повече енергия от възобновяеми източници. „Отваря се възможност не само да направим възобновяемите енергийни източници по-продаваеми и по-полезни, но и да променим структурата на поне част от пазара на комунални услуги“, заяви пред репортери Лео Макей, старши вицепрезидент по устойчивостта в Lockheed в глобалния център на компанията във Вирджиния.

Lockheed не определи точна дата за пускане на батерията на пазара или цена. Все пак Франк Армихо, вицепрезидент по енергийните инициативи, заяви, че компанията се надява да я представи смед „малко повече от година“.

Няма и подробности за това от какъв материал ще бъде направена. Армихо заяви, че компанията разработва поточната батерия, използвайки „собствена химическа формула за електролита“, която съчетава евтини земни метали с химикали, които също са евтини. „Предизвикателството пред съществуващите батерии е, че те са силно зависими от материали като ванадий и цинков бромид, които са изключително скъпи и токсични“, каза Армиджо. „Нашата не е такава“.

„Поточните“ батерии, които използват химикали, разтворени във вода, са по-дълготрайни от литиево-йонните батерии, които обикновено са твърдотелни. Това означава, че те могат да помогнат на комуналните дружества да отговорят на потребностите на потребителите за по-дълги периоди от време при така наречените периоди на пиково търсене – например вечерите, когато хората интензивно използват осветление, телевизори и кухненски уреди.

Поточните батерии могат да издържат 6 до 10 часа – в сравнение с около 2 до 4 четири часа при литиево-йонните. Освен това поточните акумулатори нямат проблеми с бързата деградация, както е при литиево-йонните.

За разлика от природния газ или въглищата, които могат да бъдат изгаряни по всяко време, за да генерират енергия, вятърът и слънцето са активни по различно време и често пъти то не съвпада с периода, когато потребителското търсене е интензивно. Достъпното съхранение на енергия от възобновяеми източници може да помогне на ВЕИ индустрията да се развие по-бързо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*