Почти нулевоенергийна къща в САЩ съхранява историческия си облик

Този красив дом от камък в Бруклин е преустроен в първата почти нулевоенергийна къща в САЩ. Намира се в Карол Гардънс и разполага с впечатляващ набор от авангардни технологии за възобновяема енергия, вградени чрез внимателен ремонт, който е запазил историческия характер на оригиналния дом. Къщата спестява от 80 до 90 процента от енергията, необходима за отопление и охлаждане на сграда с подобни параметри, и почти достига нулева консумация на енергия.

Градската къща в Бруклин е построена в началото на 19-ти век. Baxt Ingui Architects са разширили сградата, за да включат нов, трети етаж с мансарда и модерно задно допълнение, което почти удвоява площта на дома. „Целта на собствениците на жилището беше да създадат красив, отворен и привлекателен дом, подходящ за ежедневен живот и забавление, както и да уважават историческия характер на оригиналната къща, като същевременно включват високоефективно строителство“, пишат архитектите. „Те подчертаха необходимостта от изобилна естествена светлина в дома, както и от откритост на пространството при проектирането на вътрешните и външните жилищни помещения“.

Архитектите са работили с различни изпълнители, инженери и консултанти по нулевоенергийни сгради, за да направят подобренията. Прозорците на дома са енергийно ефективни, с троен стъклопакет с аргон. Стените са обвити с изолация – целулозна. Слънчев масив на покрива помага за задоволяването на енергийните нужди на дома. Добре „запечатана“, градската къща е оборудвана с много тиха система за вентилация с функция за възстановяване на енергията, термопомпа въздух-въздух и усъвършенстван газов кондензационен котел.

Снимки: John Muggenborg Photography

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*