Калифорния ще се лашка между суши и наводнения

Ако някой все още се съмнява, че климатът на Земята се изменя, ето го поредното доказателство: климатът на Калифорния. Щатът вече се лашка между две крайни състояния – екстремни суши и опустошителни наводнения. Тази тенденция ще продължава и ще се усилва през следващите години. Тези екстреми ще стават все по-интензивни и по-чести през идните десетилетия – ако не бъдат намалени глобалните емисии на парниковите газове, затоплящи планетата, заявиха изследователи в понеделник.

Щатът вече показа на практика какво представляват климатичните промени, като прекара рекордна многогодишна суша между 2012 г. и 2016 г. и сетне стигна до тежки наводнения през зимата на 2016-17 г. Положението ще се влошава, тъй като глобалният климат се променя поради безразсъдното изгаряне на въглища, нефт и газ за енергия, пише екип учени в списание Nature Climate Change. Те прогнозират, че екстремите “суша-наводнения” в Калифорния могат да се удвоят (при най-лошия сценарий), ако емисиите на изкопаеми горива продължават да нарастват до 2100 г., вместо рязко да бъдат намалени. Неограниченото увеличаване на емисиите би довело до средно глобално затопляне, което далеч надхвърля тавана от два градуса по Целзий, определен в Парижкото споразумение, сключено от държавите през 2015 г.

Въз основа на моделите си, изследователите прогнозират 25-процентно увеличение на честотата на т.нар. лашкания – от суша към наводнения или обратно – за северна Калифорния през този век и до 100% в южната част на щата.

Катастрофално с мащаба си, “Голямото наводнение” от 1862 г. вероятно ще се повтори най-малко веднъж в периода от сега до 2060 г. и “вероятно ще доведе до значителни загуби на живот и икономически щети, достигащи трилиони долари”, се казва в проучването. Обществото трябва да е готво да очаква “множество такива събития” до 2100 г.

1 коментар

  1. Да се обърнат към Негово Високопреосвещенство архиепископ Ховнан Дердерян, архиерей на епархия Западни Щати в САЩ на Арменска Апостолическа Църква.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*