Европа пуска седмия спътник за наблюдение на Земята

Европа пусна седмия си спътник Sentinel за наблюдение на Земята като част от програмата „Коперник“, за да помогне за прогнозиране на метеорологичните явления като „Ел Ниньо“ и за проследяване на развитието на глобалното затопляне.

Сателитът Sentinel-3B е част от система от спътници, която ще наблюдава Земята. Той бе изстрелян на борда на ракетата „Rockot“ от космодрума „Плесетк“ в руския северозападен район Архангелск в сряда. Сателитът ще се присъедини към своя близнак Sentinel-3A, който е в орбита от 2016 г. насам, за да събира данни за температурата и височината на морската повърхност. Това следва да допринесе за по-точни прогнози за времето и и се очаква да помогне да се прогнозира въздействието на покачващите се глобални температури.

Двата спътника ще обикалят на около 815 километра над Земята, от двете страни на планетата.

Данните от спътниците биха могли да помогнат на корабоплавателните компании да направят по-ефективни маршрутите си. Спътниковите данни могат да се прилагат и за за наблюдение на бедствия – горските пожари, замърсяване на водите и нефтени разливи.

Проектът „Коперник“ е дефиниран от Европейската космическа агенция (ЕКА) като най-амбициозна програма за наблюдение на Земята досега. Европейският съюз и Европейската космическа агенция са поели ангажимент за финансиране на програмата до 2020 г. с повече от 8 милиарда евро. Изграждането на спътниковата мрежа започна през април 2014 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*